Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

4. Ο προφήτης Ηλίας

Ο προφήτης Ηλίας έζησε τον 9ο π.Χ. αιώνα και είναι ένας από τους πιο μεγάλους και πιο γνωστούς προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.
Ο πατέρας του λεγόταν Σωβάκ και καταγόταν από μια περιοχή δυτικά του Ιορδάνη ποταμού, τη Θέσβη, γι’ αυτό ονομάζεται και Ηλίας ο Θεσβίτης. Όταν γεννήθηκε, είδε ο πατέρας του ένα φοβερό όραμα. Δυο αστραφτεροί άγγελοι εμφανίστηκαν δίπλα από την κούνια του παιδιού και τον ονόμασαν Ηλία. Μετά τον σπαργάνωσαν με φωτιά και του έδωσαν να φάει φωτιά αντί γάλα.  Όταν ο πατέρας του διηγήθηκε αυτά που είδε στους ιερείς των Ιεροσολύμων, εκείνοι του είπαν πως ο γιος του θα γίνει μια μέρα μεγάλος προφήτης.
Την εποχή που έζησε ο προφήτης Ηλίας, επικρατούσε παντού πολύ αμαρτία. Στο βασίλειο του Ισραήλ βασίλευε ένας κακός και ασεβής βασιλιάς, ο Αχαάβ, μαζί με την ειδωλολάτρισσα γυναίκα του, την Ιεζάβελ. Εξ’ αιτίας τους πολλοί άνθρωποι έφυγαν μακριά από τον αληθινό Θεό και πίστεψαν στα είδωλα. 
Με εντολή του Θεού, ο προφήτης Ηλίας πήγε στον βασιλιά Αχαάβ και του ζήτησε να μετανοήσει αυτός και η γυναίκα του, να εγκαταλείψουν τα είδωλα και να γίνουν το καλό παράδειγμα στο λαό τους. Τους προειδοποίησε δε πως, αν δεν μετανοήσουν και αυτοί και ο λαός, θα έρθουν χρόνια ανομβρίας στη χώρα, που θα φέρουν μεγάλη πείνα και δίψα.
Όμως, ο Αχαάβ και η Ιεζάβελ, αντί να μετανιώσουν, τον απείλησαν πως θα τον σκοτώσουν. Ο Ηλίας, τότε, προσευχήθηκε στο Θεό να μη βρέξει μέχρι να μετανιώσουν. Ο ίδιος δε, με εντολή του Θεού πήγε να κρυφτεί στο χείμαρρο Χορράθ, που βρισκόταν κοντά στον Ιορδάνη ποταμό. Από το ποτάμι έπαιρνε νερό για να πίνει και για φαγητό του έστελνε ο Θεός κάθε μέρα με ένα κοράκι, το πρωί ψωμί και το βράδυ κρέας για να τρώει. Όταν και ο χείμαρρος ξεράθηκε, πήγε με εντολή του Θεού στα Σαρεπτά της Σιδώνας, όπου μια γυναίκα χήρα θα φρόντιζε για την διατροφή του.  
Όταν ο Ηλίας έφθασε στα Σαρεπτά, συνάντησε την γυναίκα και της ζήτησε λίγο φαγητό. Αυτή, όμως, του είπε πως δεν είχε τίποτα άλλο εκτός από μια χούφτα αλεύρι στο πιθάρι και λίγο λάδι στο δοχείο, για να θρέψει το μοναχογιό της και όταν αυτά τελείωναν, θα πέθαιναν και οι δύο από την πείνα. Ο Ηλίας της είπε να μην ανησυχεί και να φτιάξει ψωμί να φάει αυτός, εκείνη και το παιδί της. Την διαβεβαίωσε πως, μέχρι την ημέρα που ο Κύριος θα στείλει ξανά βροχή στη γη, δεν θα αδειάσει ποτέ το πιθάρι από το αλεύρι και το δοχείο από το λάδι. Ο Ηλίας έμεινε στο σπίτι της και έτρωγαν όλοι μαζί από το αλεύρι αυτό και το λάδι, χωρίς ποτέ να λιγοστεύουν και τα δύο.
Μια μέρα, όμως, αρρώστησε ο γιος της χήρας και πέθανε. Η γυναίκα ήταν απαρηγόρητη από τη θλίψη. Ο Ηλίας γονάτισε δίπλα από το νεκρό παλικάρι, προσευχήθηκε στο Θεό και μετά φύσηξε τρεις φορές πάνω του. Το θαύμα έγινε και το παιδί επανήλθε στη ζωή. Από τότε η γυναίκα αυτή και το παιδί της, υπηρέτησαν με περισσότερη πίστη τον προφήτη Ηλία.
Τρία χρόνια σχεδόν πέρασαν μεγάλης ξηρασίας. Άνθρωποι πέθαναν, ζώα ψόφησαν, σπαρτά καταστράφηκαν, αλλά καμιά μετάνοια δεν έδειξε ο βασιλιάς Αχαάβ! Απεναντίας, διέταξε να σκοτώσουν όλους τους ιερείς και προφήτες του αληθινού Θεού. Μάλιστα, έψαχνε να βρει και τον προφήτη Ηλία για να τον σκοτώσει.
Μετά τον τρίτο χρόνο της ξηρασίας έστειλε ξανά ο Θεός τον προφήτη Ηλία στο βασιλιά Αχαάβ, για να του πει ότι θα στείλει τώρα βροχή στη γη. Πριν στείλει, όμως, ο Θεός βροχή, είπε ο Ηλίας στο βασιλιά:
-Συγκέντρωσε όλο το λαό του Ισραήλ στο όρος Κάρμηλο, καθώς και τους 450 ιερείς του ψεύτικου θεού Βάαλ και τους 400 ιερείς της ψεύτικης θεάς Αστάρτης, που προστατεύει η γυναίκα σου Ιεζάβελ. 
Όταν έγινε αυτό και συγκεντρώθηκαν όλοι στο όρος Κάρμηλο, ο προφήτης Ηλίας μίλησε σε όλο το λαό με λόγια γεμάτα πίστη και αγάπη στο Θεό και προσκάλεσε όλο το λαό να αποφασίσει μόνος του ποιο Θεό θα λατρεύει. Τον αληθινό Θεό ή τον ψεύτικο θεό Βάαλ; Για να καταλάβουν, όμως, όλοι ποιος είναι ο αληθινός Θεός, τους πρότεινε το εξής:
-Φέρτε δύο μοσχάρια, ένα για τους ιερείς του Βάαλ και ένα για μένα. Θα τα κομματιάσουμε και θα τα βάλουμε ο καθένας πάνω στα ξύλα, χωρίς φωτιά. Έπειτα θα προσευχηθούμε ο καθένας στο Θεό που πιστεύει, για να ρίξει από τον ουρανό φωτιά πάνω στα ξύλα. Ο Θεός εκείνος που θα ρίξει από τον ουρανό φωτιά, για να καούν τα ξύλα μαζί με τα κομμάτια από το μοσχάρι, θα είναι ο αληθινός Θεός που πρέπει όλοι να λατρεύουμε.
Ο λαός συμφώνησε με αυτό που είπε ο Ηλίας. Μόλις ετοιμάστηκαν τα ξύλα και τα κρέατα, άρχισαν πρώτοι οι ειδωλολάτρες ιερείς να προσεύχονται στο θεό Βάαλ και τη θεά Αστάρτη. Χοροπηδούσαν γύρω από το θυσιαστήριο με δυνατές κραυγές και έκαναν χαρακιές στο σώμα τους με ξίφη και λόγχες, ώστε να τρέχουν αίματα και να τους ακούσουν οι ψεύτικοι θεοί. Είχε φτάσει το απόγευμα, αλλά κανένας ψεύτικος θεός δεν τους άκουγε.
Τότε ο Ηλίας είπε στους ειδωλολάτρες ιερείς να απομακρυνθούν, για να προσευχηθεί και αυτός. Πήρε δώδεκα μεγάλες πέτρες, όσες και οι φυλές του Ισραήλ και έκτισε ένα πρόχειρο θυσιαστήριο στο όνομα του αληθινού Θεού. Μετά έσκαψε γύρω από το θυσιαστήριο ένα μεγάλο αυλάκι που χωρούσε περίπου 25 λίτρα νερό. Έβαλε πάνω στο θυσιαστήριο ξύλα και από πάνω τα κομμάτια από το μοσχαρίσιο κρέας. Κατόπιν ζήτησε να του φέρουν τέσσερις κάδους νερό και να το χύσουν πάνω στα ξύλα. Αυτό το επανέλαβαν άλλες δυο φορές, ώστε το νερό να τρέξει γύρω από το θυσιαστήριο και να γεμίσει το αυλάκι. 
Τότε ο Ηλίας σήκωσε τα χέρια του ψηλά στον ουρανό και προσευχήθηκε στο Θεό. Δεν πρόλαβε να τελειώσει την προσευχή του, όταν μια φωτιά δυνατή έπεσε από τον ουρανό πάνω στο θυσιαστήριο και έκαψε τελείως τα ξύλα, το κρέας, ακόμα και τις πέτρες του θυσιαστηρίου.
Όταν ο λαός είδε αυτό το θαύμα, φώναξε δυνατά και είπε ότι μόνο ο Θεός του Ηλία είναι ο αληθινός Θεός και όλοι οι άλλοι θεοί είναι ψεύτικοι. Τότε, με προτροπή του Ηλία, συνέλαβαν αμέσως όλους τους ειδωλολάτρες ιερείς και τους σκότωσαν, για να μη μολύνουν στο εξής τη χώρα του Ισραήλ. Μετά από όλα αυτά ο Ηλίας ανήγγειλε σε όλους ότι τέλειωσε η ξηρασία και ότι θα βρέξει τώρα πολύ για να χορτάσει η γη νερό. 
Όταν η βασίλισσα Ιεζάβελ έμαθε όλα όσα έγιναν στο Κάρμηλο και ότι σκότωσαν όλους τους ειδωλολάτρες ιερείς των θεών της, θύμωσε πολύ και αποφάσισε να σκοτώσει τον προφήτη Ηλία. Ο Ηλίας, για να ξεφύγει από την οργή της, έφυγε από το βασίλειο του Ισραήλ και ήρθε να κατοικήσει στη Βηρσαβεέ, που ανήκε στο βασίλειο του Ιούδα. Άγγελος Κυρίου, όμως, του υπέδειξε να προχωρήσει μέχρι το όρος Χωρήβ. Επειδή, όμως, ήταν πολύ εξαντλημένος από την κούραση, του έδωσε να φάει ψωμί και να πιει νερό. Τρεις φορές του έδωσε ο άγγελος να φάει και να πιει και ύστερα βάδισε 40 μερόνυχτα μέχρι να φτάσει στο όρος Χωρήβ.
Στο όρος Χωρήβ του αποκαλύφτηκε ο Θεός. Του έδωσε δύναμη και τον διέταξε να πάει στη Δαμασκό για να χρίσει βασιλιά τη Συρίας τον Αζαήλ, βασιλιά του Ισραήλ τον Ιού και να χρίσει προφήτη και διάδοχο δικό του, τον Ελισαίο.
Ο βασιλιάς και η βασίλισσα δυστυχώς δεν μετανόησαν για τα λάθη τους αλλά συνέχισαν να λατρεύουν τα είδωλα και να κάνουν πολλές αδικίες εις βάρος των υπηκόων τους. Αυτό έκανε τον προφήτη Ηλία να επιστρέψει στο βασίλειο του Ισραήλ για να υπερασπιστεί τους αδικημένους.
Όταν δε μια μέρα ο Αχαάβ και η Ιεζάβελ, όχι μόνο έκλεψαν από τον Ισραηλίτη Ναβουθαί τον αμπελώνα του αλλά τον καταδίκασαν και σε θάνατο, ο Ηλίας προφήτεψε το φριχτό θάνατο, τόσο του βασιλιά Αχαάβ, όσο και της ειδωλολάτρισσας γυναίκας του Ιεζάβελ, την οποίαν σκότωσαν μπροστά στα τείχη και τα σκυλιά έφαγαν το σώμα της.
Ο προφήτης Ηλίας έκανε πολλά θαύματα. Η δύναμη της προσευχής του να κατεβάζει από τον ουρανό φωτιά εναντίων των κακών και η άμεση επαλήθευση των προφητειών του, έκανε όλους τους Ισραηλίτες να τον σέβονται σαν μεγάλο προφήτη του αληθινού Θεού.
Είχε φθάσει η μέρα που ο προφήτης Ηλίας θα έφευγε απ’ αυτή τη ζωή. Ο Θεός τον ενημέρωσε ότι δεν θα πέθαινε με φυσικό θάνατο, αλλά ζωντανός θα αναληφθεί στους ουρανούς. Έπρεπε, όμως, προηγουμένως να δώσει το προφητικό του χάρισμα στον διάδοχο του Ελισαίο. Έτσι οι δύο προφήτες, ο Ηλίας και ο Ελισαίος, βρέθηκαν μαζί στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού και έπρεπε να περάσουν στην απέναντι έρημο, όπου ο Θεός θα τους έλεγε τι να κάνουν. Όμως, δεν υπήρχε κάποια βάρκα για να περάσουν τον Ιορδάνη ποταμό. Τότε ο Ηλίας πήρε τον μανδύα του και με αυτόν χτύπησε τα νερά του Ιορδάνου. Αμέσως τα νερά χωρίστηκαν στα δύο και άνοιξαν δρόμο για να περάσουν οι δύο προφήτες. 
Όταν έφθασαν στην έρημο, ο Ηλίας είπε στον Ελισαίο ότι έφθασε η ώρα που θα αναληφθεί στους ουρανούς, γι’ αυτό και του έδωσε το προφητικό του χάρισμα, για να συνεχίσει εκείνος το έργο του. Σαν σύμβολο έναρξης του προφητικού χαρίσματος που του μετέδιδε, έδωσε ο προφήτης Ηλίας στον Ελισαίο τον μανδύα που φορούσε. Μετά από αυτό, εκεί που βάδιζαν και συνομιλούσαν, ένα πύρινο άρμα με πύρινα άλογα εμφανίστηκε ξαφνικά και πήρε τον προφήτη Ηλία στον ουρανό.
Ο Ελισαίος δόξασε τον Θεό και ξεκίνησε από τη βαθιά έρημο να επιστρέψει πίσω. Όταν έφθασε στον Ιορδάνη ποταμό, έριξε πάνω στα νερά τον μανδύα του Ηλία. Τα  νερά του Ιορδάνη χωρίστηκαν ξανά και άνοιξαν δρόμο, για να περάσει ο Ελισαίος. Με το θαύμα αυτό αναγνώρισαν όλοι ότι ο Ελισαίος ήταν ο διάδοχος του προφήτη Ηλία.
Ο προφήτης Ηλίας δεν πέθανε αλλά ζει και θα εμφανιστεί ξανά στα έσχατα χρόνια, την εποχή του Αντίχριστου, για να στηρίξει τους Χριστιανούς εκείνους που θα μείνουν πιστοί στον ένα αληθινό Θεό και θα εναντιωθούν στον Αντίχριστο.
Η Εκκλησία τιμά την μνήμη του στις 20 Ιουλίου

Εκτύπωση φυλλαδίου:  Προφήτης Ηλίας PDF